#1: Grup Analizleri
FIFA'nın erkek futbolunda yapacağı ilk turnuva olan U-17 Dünya Kupası 18 Haziran itibariyle başladı. 24 genç milli takım 10 Temmuz'da, dünyanın en görkemli futbol mabetlerinden Estadio Azteca'da kupayı kazanmak için mücadele ediyor.
Turnuvada bugün itibarıyla grup maçları sona erdi ve ikinci tura kalan 16 takım belli oldu. Turnuva ile ilgili ilk yazım da bu sebeple grupların değerlendirmesi şeklinde olacak ve turlar geçildikçe de yeni yazılarla turnuvayı güncel olarak takip etmeye çalışacağım.
A Grubu: Ev sahibi Meksika ile Kuzey Kore, Hollanda ve Kongo'nun olduğu bu grup, tamamen Meksika dominasyonunda geçti. Takım bütünlüğü olarak en ileride oldukları ilk maçtan beri belliydi ve bunun üzerine aldıkları tribün desteği ile maçların kırılma anlarını iyi oynayarak 9 puana ulaştılar. Grubun sürpriz ekibi Kongo idi. İlk maçta Hollanda'ya karşı alınan galibiyet ve Kuzey Kore'den aldıkları beraberlik ile ikinci olarak grubu tamamladılar. Kuzey Kore ise galibiyet elde edemediği için elenen üçüncülerden biri oldu. Grubun hayal kırıklığı unvanını ise Hollanda hak ederek aldı. Gençler turnuvalarının çoğunda takdiri toplayan bu ekip, birbirlerinden kopuk ve istikrarsız oyunları sayesinde sonunculuğu kimseye kaptırmadı.
Dikkat çekenler: Casillas, Fierro(Meksika), Ebecilio(Hollanda)
B Grubu:Bu grupta Fransa, Japonya, Jamaika ve Arjantin vardı. İlk maçlarda Fransa'nın oyunu oldukça göze çarparken, maçlar ilerledikçe Japonya'nın daha bir takım olduğu belli oldu. Özellikle orta sahasının tüm oyuna katkısı gerçekten çok başarılıydı Uzakdoğu temsilcisinin. Fransa ise takım oyunu olarak Japonya'dan biraz daha geride de olsa genç yıldızlarının katkısıyla ikinci tura adını yazdırdı. Arjantin ise tıpkı Hollanda'daki gibi bir senkronsuzluk vardı ve bunun ötesinde de yetenekli oyuncularının kendilerini gösterme çabası onlar adına çok da iyi olmadı ve gruptan üçüncü olarak çıktılar. Jamaika ise mütevazı kadrosuyla grupta çok da bir varlık gösteremedi. Grubun son maçında çıkmayı garantileyen ve nispeten yedek ağırlıklı çıkan Fransa'dan aldıkları puan ile turnuvayı tamamlamış oldular.
Dikkat çekenler: Yaisine, Benzia(Fransa), Akino(Japonya)
C Grubu: Uruguay, İngiltere, Ruanda ve Kanada'nın olduğu bu grup önceden de favori görüldüğü üzere İngiltere'nin önderliğinde bitti. Özellikle hücum hattından, İngiltere öyle bir verim aldı ki dört farklı forveti gol attı. Uruguay ise turnuvadaki Güney Amerika temsilcilerinden en haddini bilerek oynayanıydı benim kanaatimce. Oyun planlarına sadık bir görüntü vererek grubu ikinci sırada tamamladılar. Kanada ise gruba renk katan takımdı. Özellikle de kalecisi Roberts'ın İngiltere maçının sonlarında 60 metreden attığı gol ile turnuvanın akılda kalacak ekibi oldular. Roberts da bu golüyle bir FIFA turnuvasında gol atan ilk kaleci olarak almanaklara girmiş oldu. Ancak Kanada aldığı 2 puan sebebiyle en kötü üçüncülerden diğeri oldu ve elenmekten kurtulamadı. Ruanda ise grubun varlık gösteremeyen ekibiydi zaten ve aldığı 1 puanla evine dönmüş oldu.
Dikkat çekenler: Hope, Smith(İngiltere), L. Pais(Uruguay)
D Grubu: ABD, Özbekistan, Çek Cumhuriyeti ve Yeni Zelanda'yı içeren bu grup en sürprizli grup olarak tanımlansa yeridir. Öyle ki her ekip birbirini yenerek en az bir galibiyet almış oldu. İlk maçında Yeni Zelanda'dan fark yiyen ve çok da dikkat edilmeyen Özbekistan diğer iki maçını aldı ve grubun kendine has durumuyla bir anda liderlik koltuğuna kuruldu. ABD ve Yeni Zelanda grubun diğer dinamik takımlarıydı. Her iki takım özellikle hücum hattındaki varyasyonlarıyla maçlarda seyir zevkini oldukça yüksek tuttular. Grupta o kadar benzer davranışları vardı ki tüm puantajlarda aynı oldular ve çekilen kura ile ABD ikinciliği aldı. Çek Cumhuriyeti aldığı Yeni Zelanda galibiyeti ile grubun tüm dengesini dağıttı fakat bu onların gruptan çıkmasına yetmedi.
Dikkat çekenler: Carmaichael(Y.Zelanda), Makstaliev(Özbekistan), Guido(ABD)
E Grubu: Almanya, Burkina Faso, Panama ve Ekvador'dan oluşan bu grupta Almanya hegemonyası var. Kadrosunun omurgası olduğu gibi Türk asıllı oyunculardan oluşan ekip oynadığı maçların her dakikasına hükmetti desek yanlış olmaz. Savunmadaki kademe anlayışlarının üzerine, özellikle Levent Ayçiçek önderliğindeki hücum hattı izleyenlere takdire şayan pozisyonlar ve goller izletti. Bu etmenlerle de Almanya turnuvanın en çok gol atan ve en az gol yiyen takımı(11-1) oldu. Ekvador ilk maçta Almanya mağduru olsa da kendinden zayıf gözüken rakiplerine karşı net bir oyun oynayarak grup ikinciliğini elde etti. Ancak hücumda fazla bireyselliğe yönelmeleri onlar adına ilerideki turlarda sıkıntı yaratabilecek bir etmen. Panama ise bir türlü organize olamayan bir ekip olarak göze battı. Efsane futbolcuları Dely Valdes'in teknik patronluğunda aldıkları Burkina Faso galibiyeti onları bir üst tura çıkartmaya yetti. Burkina Faso ise turnuvanın maalesef en zayıf ekibiydi golü ve puanı dahi olmadan şampiyonaya veda etti. Hazır bu grupta iken de kupa için favorimin Almanya olduğunu belirtmeden sözümü bitirirsem ayıp olur.
Dikkat çekenler: Samed Yeşil, Okan Aydın, Levent Ayçiçek(Almanya), Cevallos(Ekvador), Aguilar (Panama)
F Grubu: Turnuvanın son grubunu da Avustralya, Fildişi Sahili, Brezilya ve Danimarka oluşturdu. Grupta Brezilya her kategoride favori olmasının hakkını verdi, yetenekli oyuncularına iyi futbolu da eklediler ve liderliği kaptırmadılar. Ancak grupta Brezilya'dan da çok akılda kalan Fildişi Sahili'nin gol makinesi Souleymane Coulibaly'ydi. Öyle ki genç forvet ülkesinin 8 golünün tamamında imzası olan isimdi. Coulibaly sülalesinin en yeni halkasının özellikle soğukkanlı vuruşlarıyla şimdiden taliplilerini artırması kaçınılmaz. Yıldız oyuncusunun bu olağanüstü katkısı Batı Afrika ekibinin grupta ikinciliği averaj sayesinde Avustralya'dan almasını sağladı. Kangurular ise grupta tatlı-sert futbolu ile öne çıktılar. Kadroyu oluşturan ekibin ağırlıklı olarak Avustralya Spor Enstitüsü oyuncuları olması, ekipte takımdaşlık duygusunun üst düzeyde olmasını ve benzer anlayış ile sahaya çıkmalarını sağlamış. Bu sayede de bir üst tura haklarıyla çıkmış oldular. Danimarka ise turnuvanın bir diğer hayal kırıklığı. Altyapı olarak parmakla gösterilen bir ülkeden beklenmeyecek derecede hırs yoksunu ve mental olarak turnuvaya hazır olmamış bir görüntü verdiler ve sonunculuğu adeta hak ettiler.
Dikkat çekenler: Ademilson, Piazon(Brezilya), Tombides, Makarounas(Avustralya), S.Coulibaly(F.Sahili)
Grup analizlerimiz biraz uzun da olsa bu şekilde. Turnuva ilerledikçe güncellemeler ve yeni yazılar gelecek ardı ardına. Turnuvayı takip etmek isteyenler adına şunları da belirtmeden geçmeyelim. Maçlar TSİ 23.00 ve 02.00'de oynanmakta. Eurosport ya da Eurosport 2 kanalı günde bir maçı canlı olarak veriyor. Tüm maçların geniş özetlerine gün içinde rastlamak mümkün. onun haricinde FIFA.com'dan da canlı olarak izlenebilir.
28.06.2011
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder